Bel ons : 0228 753496
E-mail : info@dwhgroep.nl
Home
E-mail : info@dwhgroep.nl
Tel: 0228 753496
Bel ons : 0228 753496
E-mail : info@dwhgroep.nl
Bel ons op : 0228 753496
Bel ons op : 0228 753496
E-mail : info@dwhgroep.nl
Bel ons : 0228 753496
E-mail : info@dwhgroep.nl
Bel ons op : 0228 753496
E-mail : info@dwhgroep.nl
Zonneboilers2021-09-17T12:17:31+02:00

Zonneboilers

Zonneboilers

Zonneboilers

Zonneboilers

Zonneboilers

Een zonneboiler is in staat om de warmte van de zon op te vangen en deze over te dragen aan het water in een boilervat. Op deze manier warmt de zon het water als het ware gratis op. Een zonneboiler wordt aangesloten op het ( huidige ) warmte afgifte systeem ( CV- installatie, Warmtepomp, etc…) en ondersteund op deze manier het huidige warmte afgifte systeem. Hierdoor zal het warmte afgifte systeem minder energie gaan hoeven gebruiken om warmwater te creëren voor tapwater en eventueel de verwarming van de woning. Dit kan oplopen tot wel 60% van het huidige gebruik! Uiteraard afhankelijk van omstandigheden. Op een zonneboiler bestaat een zogenoemde ISDE subsidie, de hoogte van deze subsidie is per systeem anders en afhankelijk van de opbrengst van het systeem.

DWH Groep werk met de volgende soorten en merken zonneboilers:

 • Resolar heatpipe collector
 • Atag vlakke plaat collector
 • Nefit vlakke plaat collector

DWH Groep is een erkende installateur van de genoemde zonneboilers.

Een zonneboiler is niet een systeem wat iedereen zomaar kan installeren, ook krijgt men geen ISDE subsidie als de zonneboiler niet door een erkende installateur wordt geïnstalleerd.

Opbrengst vergelijk zonnestroom en zonnewarmte

Om een goed vergelijk te kunnen maken in de opbrengst per jaar tussen zonnestroom en zonnewarmte gebruiken we de eenheid kWh/m2 per jaar.

Een zonnepaneel om elektriciteit op te wekken levert gemiddeld 155kWh/m2 per jaar. Om warm water te maken met de zon gebruiken we zonnecollectoren. Zonnecollectoren zijn er in twee varianten; vlakke plaat collectoren en glazen vacuümbuizen: heat pipe collectoren. De opbrengst van een vlakke plaat is ca. 495 kWh/m2 per jaar en die van een vacuümbuis ca. 610 kWh/m2 per jaar, waarbij een heat pipe collector meer energie levert in de wintermaanden dan een vlakke plaat. Een vlakke plaat collector lijkt daarin tegen weer veel meer op de bekende zonnepaneel.

Resolar heatpipe collector

Met een zonneboiler van ReSolar bent u gegarandeerd van een zonneboiler bestaande uit de meest hoogwaardige componenten met een hoge opbrengst. Een zonneboiler van Resolar onttrekt de warmte aan de zon door middel van heatpipes, dit zijn verticaal naast elkaar geplaatste glazen buizen.

De werking

Een ReSolar heat pipe collector bestaat uit 24 of 30 naast elkaar geplaatste, glazen buizen van borosilicaatglas. Door dat deze buizen rond zijn is de invalshoek van de zon op deze glazen buizen zeer groot.  De wanden van deze glazen pipes zijn gemaakt van dubbel glas. Binnen in de Resolar pipes is een vacuümsituatie gecreëerd waardoor de warmte extreem goed wordt vastgehouden. Dit principe kent men wellicht van de thermosfles. Op de binnenwand van deze glazen buizen is een speciale absorberende coating aangebracht die bij diffuus licht ( bewolking ) infrarood straling omzet in warmte.

In de glazenbuis zitten aluminium reflectors die de warmte naar een koperen pijp afgeven, deze is gevuld met een makkelijk verdampende vloeistof. Wanneer de zon schijnt zal de binnenste, gecoate, glazen pijp opwarmen. Door het vacuum kan de warmte niet ontsnappen. De warmte trekt vervolgens via de aluminium reflectoren naar de koperen pijp. De vloeistof in deze pijp zal verdampen. Bovenin de koperen pijp condenseert de vloeistof en geeft daarmee zijn warmte af aan de collectorkop. Vervolgens loopt de vloeistof terug naar beneden waarna de cyclus opnieuw begint. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, loopt er geen water door de buizen.

De dikkere koppen van de koperen pijpen worden ingesmeerd met een warmtegeleidende pasta en in de collectorkop gestoken. Aan de collectorkop zitten flexibele geïsoleerde RVS leidingen aangesloten die naar de warmtewisselaar van het boilervat leiden. Door deze leidingen, warmtewisselaar en de collectorkop wordt door middel van een pomp antivries vloeistof rond gepompt die de warmte aan de collectorkop onttrekt en deze door middel van de warmtewissel in het boilervat afgeeft aan het aanwezige tapwater in het boilervat. Vervolgens wordt het boilervat aangesloten op het tapwater gedeelte van het warmteafgiftesysteem ( CV- Ketel, warmte pomp, etc… ) Bij de wat grotere installaties ( vanaf een 3 persoons huishouden ) is het mogelijk om een boilervat met een extra warmtewisselaar te nemen waaraan nogmaals het warmteafgiftesysteem wordt aangesloten, maar ditmaal aan het verwarmingsgedeelte. Hierdoor kan deze zonneboiler ook ondersteuning bieden in het opwarmen van de woning.

Atag & Nefit vlakke plaat collector

De zonneboilers van Atag & Nefit werken met een vlakke plaat collector. Deze collector is het meest te vergelijken met de bekende zonnepanelen. Er zijn zelfs vlakke plaat collectoren die de zelfde maat hebben als een standaard zonnepaneel. Hierdoor kan op een mooie manier zonnepanelen met een zonneboiler gecombineerd worden.

De werking

In grote lijnen werken de systemen van Atag & Nefit het zelfde als bij de heatpipe collector van Resolar. Het enige verschil is dus de collector die op het dak komt te liggen.

In plaats van de glazen buizen is er hier sprake van een groot vlak oppervlak waarop de zon kan schijnen. Onder deze afdekplaat zit een warmte absorberende plaat die de warmte die het van de zon heeft ontvangen doorgeeft aan de onderliggende leidingen waar weer de antivries vloeistof doorheen wordt gepompt. De antivries vloeistof wordt door middel van flexibele geïsoleerde RVS leidingen naar de warmtewisselaar van het boilervat gepompt. De warmtewisselaar geeft op zijn beurt de warmte weer af aan het tapwater in het boilervat. Het boilervat is vervolgens weer aangesloten op het tapwatergedeelte van het warmteafgiftesysteem van de woning. Het rendement van een vlakke plaat collector ligt lager dan bij de heatpipe collector. De vlakke plaat collector heeft meer direct zonlicht nodig en de invalshoek van zonnestralen op het vlakke oppervlak van de collector is kleiner. Daarin tegen wordt de vlakke plaat collector vaak wel als mooier beschouwd.

Toepassingen

De toepassingen voor een zonneboiler zijn eindeloos. In ieder gebouw of woning waar warmtapwater gewenst of nodig is bied een zonneboiler een uitkomst om op een energie zuinige manier warm water te creëren.

Voordelen

Enige voordelen van een zonneboiler op een rij

 • Gratis warm water door de zon

 • Gas verbruik verlagend

 • Hierdoor energie besparend

 • ISDE subsidie

info/afspraak

Wil je:

 • Meer informatie
 • Een vrijblijvende offerte ontvangen voor een zonneboiler
 • Een afspraak bij ons in de showroom om de mogelijkheden te bespreken en de zonneboiler te komen bekijken
 • Een afspraak thuis om de mogelijkheden van een zonneboiler te bespreken

Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

  Nieuws

  Hier komt tekst…

  Ga naar de bovenkant